Основни циљеви

25. 2. 2012. / 11.52

НОПО себе одређује политичким програмима и спровођењем предвиђених циљева. Пред тобом је наша изборна платформа, спроводива током четири године у власти.


Болест и узрок болести

Може да нам се учини, бар на први поглед, да срж свих невоља нашег друштва лежи у особинама политичара, али они, такви какви су данас, јесу људи које или сâми бирамо, или дозвољавамо да их бирају уместо нас, док суштински занемарујемо право да будемо бирани.

Кôб друштва лежи у лошем изборном поретку, језивом новинарству и у претежном одбијању добрих људи да се укључе у политику.

Рђава политика се у животу одржава скретањем пажње јавности на мало важна збивања, чиме се смањује јавна делатност „обичних људи“, а гласање за „мање зло“ се приказује као прихватљиво, чак пожељно.

Темељ за изградњу здравог друштва

Пут ка решењу почиње одрицањем подршке сваком злу, било оно мање или веће, и удруженом борбом за себе.

Други корак јесте одређивање заједничких циљева, уз успостављање поверења и ширење свести о вредности и домету оваквог подухвата.

Персонализовани изборни систем

Важећи изборни систем искључиво нуди право да се гласа за затворене листе. Бирач не утиче на избор појединца, то јест на распоред кандидата са листе. Тако посланици и одборници постају људи које не познајемо и које, заправо, нисмо бирали.

НОПО ће предложити Закон о избору народних посланика заснован на принципу отворених изборних листа. Сваки кандидат улази у поступак рангирања стицањем најмање 3.000 гласова, као појединац.

29. август 2012: Никола Тулимировић, председник НОПО-а, сачинио је незванични предлог поступка избора, који је упутио председницима Народне скупштине, Владе и Републике.

Делотворно запошљавање

Основне делатности Националне службе за запошљавање (НСЗ) су брига о незапосленима и понуда послова. На дан одржавања скупштине, НСЗ на Интернету нуди 35 радних места, док позната приватна предузећа, која се такође баве запошљавањем, оглашавају више стотина послова.

Национална служба за запошљавање је 2010. године, судећи по извештају Уједињених нација, за своје особље и за оперативне трошкове потрошила више од шест милијарди динара. Највеће приватно предузеће, које се не бави искључиво запошљавањем, тада је трошкове смештало у неколико десетина милиона.

НОПО жели законом да обавеже НСЗ да сваком правном лицу, укључујући ту и приватна предузећа за запошљавање, омогући бесплатан упис огласа за посао у јавно доступну базу података, да постави квоте за видљивост и удео у укупној реализацији, а послодавцима да доставља радне биографије незапослених, уз заштиту личних података.

14. јул 2013: Никола Тулимировић, председник НОПО-а, покренуо је претраживач огласа за посао (ударник.срб), који редовно нуди више од 1.000 огласа, и помоћу кога послодавци могу бесплатно да се оглашавају.

Непосредно бирање тужилаца

Сада се Државно веће тужилаца састоји од једанаест чланова, које бирају политичари и њихови финансијери.

Већина не жели да у Србији постоје недодирљиви.

Једини начин да се тужилаштву омогући покретање поступака против свих политичара, па и оних који владају Србијом, јесте да избор тужилаца зависи од свих бирача.

Зато ће НОПО предложити Закон о избору јавних тужилаца, којим ће се непосредан избор општинских јавних тужилаца пренети на бираче, док ће општински јавни тужиоци бирати чланове Државног већа тужилаца.

Чишћење јавне управе и предузећа

Међу многим предизборним обећањима, лажним – разуме се, једна од најважнијих тема је тзв. департизација. Вероватно сте већ чули да исти они људи, који су јавне буџете оптеретили армијом партијских војника, сада најављују да ће тим својим сигурним гласовима, одмах после избора, поделити отказе.

Представници бирача могу покренути процес департизације искључиво ако не зависе од људи који живе од новца пореских обвезника, ако свој положај нису засновали на обећаним пословима.

Европска унија и НАТО

Демократска пракса налаже да се свако крупно политичко питање пред бираче стави кроз референдум, и то после вишемесечне јавне расправе, у којој учествују сви релевантни друштвени и политички чиниоци.

Не улазећи у претпоставке о опредељењу према Европској унији и према НАТО-у, ми ћемо тражити да се о оба питања истовремено распише референдум, па ако су грађани недвосмислено за било који од два или за оба савеза, у смеру придруживања да се ради брзо и делотворно, а ако су грађани против било ког или против оба савеза, држава да обустави преговоре.