Прелетачевић је прелетео

22. 2. 2018. / 16.29 / Никола Тулимировић

Ко није чуо – Управни суд је поништио решење којим је проглашена изборна листа Белог, па је СНС средио Луки Максимовићу да ипак учествује на изборима.

Прелетачевић је прелетео

Сјајно би било да новинари истраже и јавности предоче како је млади човек из Младеновца у једном дану успео да у општини промени име, затим да у МУП-у добије нову личну карту и, као шлаг на торту, овери сагласност ван радног времена јавних бележника, по цени прописаној за радно време.

Као траг предлажем журбу. Лука је имао рок од 48 часова да отклони недостатке. Није морало овако брзо.

Иначе, свако ко се озбиљно бави политиком зна да је тај посао обавила Српска напредна странка. Није то нагађање. То је знање, без икаквог повода и простора за сумњу. За људе ван политике, желим да осветлим две важне појаве.

Прво, ко сме. Замислимо да Лука има много јаке везе у општини, полицији и, ево, нека му је најбољи друг јавни бележник, па не мора да закаже. Ставите се у положај тих службеника. Да ли бисте ви учинили услугу преко везе, мимо процедуре, ако верујете да ћете тиме изазвати гнев Александра Вучића? Јасно је да бисте изгубили посао. Можда само посао. Е, сад замислите три лика који баш хоће да учине. И то не због нечег важног, него јер се Луки жури, не воли да чека.

Познајем Луку и неке његове другове из Младеновца. Због њих и због прошлогодишњих сабораца, највише због људи у новосадском одбору наше странке, желим да кажем да сам убеђен да није био напредњачки пројекат од првог дана, него да је тек недавно прелетео. Нико не треба да се стиди. Нисмо знали. И профи аналитичари повремено погреше у процени.

Друго, црвене линије. Скоро свим бирачима је сигурно страшно кад схвате да је СНС омогућио Луки учешће на изборима. Мени то није страшно. Опозиција је и онако млитава и никаква. Нема се ту ко штедети. И ја бих на Лукином месту прихватио ову личну карту, под условом да ми долази као поклон или у замену за нешто небитно.

Прави проблем настаје када цена те личне карте постане превисока. На пример, као слобода мисли. Сада више не би требало да се чудимо због тога што је Лука одлучио лажно да оптужи Драгана Ђиласа за обарање изборне листе, иако је ту жалбу суду поднео Милош Адамовић, кандидат на листи Не давимо Београд.