Савамала, рушење Искре

15. 5. 2016. / 9.31 / Никола Тулимировић

Поводом Вучићеве изјаве да су у Херцеговачкој рушени само бесправни објекти, преносимо саопштење власника предузећа Искра, у изворном облику, преузетом са сајта www.iskra.rs.

Савамала, рушење Искре

Фирму Искра купио сам пре 6 година преко стечајног суда државе Србије, на јавној лицитацији, са имовином јасно набројаном у документацији, а која укључује преко 1.000 m2 пословног простора и 1,400 m2 земљишта, све у Херцеговачкој 4-6 у Београду.

Данас Искра нема НИШТА: свих 1,000 m2 купљених објеката у ноћном препаду су порушили маскирани људи, а 1,400 m2 земљишта Град Београд је недавно бесправно експроприисао од особе умрле пре више од 30 година, игноришући судско поравнање покојнице са фирмом Искра из 1984. године које је било део продајне документације. Искрини компјутери, намештај, документација и сва опрема у магацинима уништени су под рушевинама, а градске службе су остатке експресно почистиле као шут.

У тренутку рушења НИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ објекат Искре није испуњавао законске услове да буде срушен. НИ ЈЕДАН.

Фирма Искра налазила се на истој локацији у Херцеговачкој 4 још од оснивања свог првог правног претходника 1946. године, дакле целих 70 година. Срушене објекте изградила је као државна фирма, за своје потребе, већину пре 50 година, а ни један m2 није сазидан након сто сам ја Искру купио из стечаја. Неки од срушених објеката имали су важећу привремену дозволу, неки важећу употребну дозволу, а неки важећу градјевинску дозволу. Ни за један од ових објеката надлежни органи никад нису ни покренули било какав поступак рушења. Сви остали објекти у време рушења били су под заштитом Закона о озакоњењу, јер су ранија решења о њиховом рушењу обустављена новим закључцима надлежних општинских органа, а ови закључци и данас су на снази. Тврдим да су и та претходна решења о рушењу донета на основу незаконито одбијених захтева за легализацију, а што ћемо доказивати до суда у Стразбуру.

Понављам: у ноћи када су срушени, НИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ објекат Искре, ни један од свих 1,057 m2, није испуњавао законске услове да буде срушен.

Искра је, од кад сам је купио, редовно испуњавала све своје пореске обавезе, укључујући и порез на имовину.

Желим овом приликом да обавестим јавност и да од тренутка кад сам 2010. преузео Искру и важеће уговоре о закупу са закупцима пословних простора, уследио је потпуно невероватан след догадјаја које је тешко препричати и у које је јос теже поверовати, али који добро илуструју степен пропасти институција државе Србије. Издвојићу само 3 примера која су најлакша за препричати:

Општина Савски Венац наговорила је крајем 2011. године неке од тадашњих закупаца Искре да потпишу са ОПШТИНОМ уговоре о закупу локала који су у ИСКРИНОМ власништву, истих тих локала за које Искра и ти закупци већ имају важеће уговоре о закупу! Неки закупци Искре послушали су општину и престали да плаћају Искри (не знам да ли су и колико дуго плаћали општини, али би било занимљиво проверити!), а Искра их је наравно тужила за кирију и исељење и добила те спорове, али тек после више година. Скандалозно, једно од исељења онемогућили су челници општине Савски венац који су личним присуствовом и интервенцијом спречили судског извршитеља да спроведе правоснажну судску пресуду исељења! Након тога извршни суд волшебно је одлуцио да ангазује вештака, сто закон забрањује у извршном поступку, а да би вештак “закључио” да локал из ког се закупац мора иселити - НЕ ПОСТОЈИ! Извршни суд је, не излазећи на терен да се увери у апсурдност тврдње, ПРИХВАТИО овако скандалозно вештачење и тиме уништио правоснажну пресуду за исељење. Тај закупац остао је у локалу јос годинама, без плаћања кирије, све док и тај објекат нису срушили ноћни рушиоци. Свуда има закупаца који не плаћају кирију, али да општинска власт отима постојеће закупце власницима локала, да лично потпредседник општине илегално спречава извршење правоснажних пресуда, да извршни суд потом ангажује "вештака" ког ће искористити да убије правоснажну пресуду, то је већ метастаза и потпуни крах државних институција.

Јануара 2015. године градјевинска инспекција изненада и без икакве најаве започиње бесправно рушење зидане ограде за коју Искра има важећу градјевинску дозволу. Инспекција је "из незнања" то решење насловила на НН лице, а не на Искру, па потом, пошто Искра није НН лице(!), не дозвољава Искри да уопште буде странка у поступку! Овакав став инспекције, мада је Искра у том дворишту већ 70 година и не постоји никакав смисао да се решење писе на НН лице, пример је неустрашивог цинизма и обести државног органа. Потом, током рушења ограде, багери “случајно” сруше и омањи објекат који је под судским спором, а затим се цела та половина Искриног дворишта физички преузме и на њему направи паркинг ЈКП Паркинг Сервиса, одмах уз ресторан Сава Нова. Судски спор за сметање поседа против општине је у току, а спор против “Београда на води” и њиховог изводјаца “Милениум тим” после годину дана јос чека прво рочисте.

У току ноћи 17.09.2015. године, дуж Херцеговачке улице, преко врата и прозора Искриних локала, постављају се велики рекламни панои “Београда на води”. Пошто се од тих рекламних паноа није могло ни ући у Искрине локале, пријавили смо случај полицији и комуналној полицији које су у први мах зауставиле овај покушај, али је потом комунална полиција јавила да су све “проследили” општинској инспекцији, а полиција је наредила да паное “не дирамо”. Кориштење и издавање локала прекривених рекламним паноима, готово наслоњеним на фасаду, преко врата и прозора, није било могуће. Панои су уклоњени тек месецима касније кад је јак ветар показао да су нестабилни и опасни за пролазнике.

Надам се да је након горе описаних догадјаја свима јасно је да је недавно ноћно рушење 1,057 m2 Искриних објеката од стране непознатих маскираних људи само кулминација једног истог вишегодишњег пројекта.

Владавина права и неприкосновеност приватне својине је оно по чему се успешне земље разликују од неуспешних. Пречице воде тамо где смо сад.

Очекујем од надлежних државних органа да фирму Искра обештете за сву претрпљену штету и изгубљену добит: брзо, добровољно, и у складу са законом.