Гашић и клечање новинара

7. 12. 2015. / 10.54 / Никола Тулимировић

Већина новинских кућа је пренела вест да је министар Гашић изрекао непристојну шалу и увредио новинарку Б92, Златију Лабовић. Колико у овој шали има истине?

Гашић и клечање новинара

Нема сумње да је Гашићева опаска непримерена. Ово јесте случај у коме сви новинари треба да устану, заједно да осуде његов поступак, да искажу незадовољство и да буду оштри према Гашићу, и то по начелу: „Ко му је крив што није учио од шефа, па не уме да задржи мисао за себе и уредно плаћа и изнуђује неку другу врсту клечања.“.

Шалу на страну, ова „побуна“ новинара је сасвим лицемерна. Већина новинара и уредника у Србији клечи пред вољом Александра Вучића и њему потчињених, међу којима је и Гашић. Не маре за истину. Раде шта им се каже и правдају се страхом од губитка посла, а многи више нису ни свесни да клече. Ако не раде за власт, раде за нешто друго, у шта убрајам и богове тиража и гледаности. Тек ретки се баве истином, размишљају о томе шта пишу и говоре, какав је утицај онога што раде.

Пре неколико дана смо могли да читамо једну лепу вест. Дневни лист Данас је укинуо хороскоп, и на место астрологије ставио науку. Иначе, за астрологију је још у XVII веку доказано да нема никакво утемељење у стварности, да није тачна, просто – нема везе с мозгом. Исто као и већина садржаја на телевизији, која још врши најснажнији утицај на политичке ставове и образовање о политици.

Ако новинари желе да их политичари поштују, мораће колективно то да заслуже, прво да натерају Вучића да се плаши новинара, а не да им он буде ауторитет, а онда да буду веома оштри према колегама које унижавају струку. Ту, пре свих осталих, мислим на сподобе као што су Вучићевић, Родић, Митровић, Марић и њима слични.

Сви који желе да заштите своје звање, могу да се угледају на адвкоате, који су прошле године објаснили како се то ради. Јел’ имају удружења новинара дисциплинске мере? Јел’ ће моћи неко ко измишља државне ударе да ради у било којој редакцији, ако то буде желео, или ће такав бити изопштен?

Недавно сам читао резултате истраживања које је спровео Отворени парламент. Чак 68 посто људи не зна да Народна скупштина има 250 посланика. Већина, наравно, зна свој хороскопски знак. Њих 78 посто сами за себе кажу да баш и немају појма о подели власти, изборном систему и, уопште, уређењу државе у којој живе. Има и оних који мисле да знају, а не знају. И ово није приказ глупости пучине грдне – просте су то ствари, него је показатељ рада новинара и политичара. Да новинари храбро раде свој посао, да саопштавају искључиво истину, према личним уверењима, а на основу „поузданих извора“, да стварају образовне садржаје, да се више баве важним подацима и вестима, људи би знали више, па политичари не би могли овако да нас јашу.

Нека лепо све новинске куће избаце хороскопе, верске календаре, рубрике о надрилекарству и слично, и нека на упражњена места ставе политичко образовање, науку итд, па ће бити корак ближе ка томе да се, као колектив, буне с пуним правом, знајући да они свој посао раде најбоље што могу. Данас морално право на протест имају госпођа Лабовић, као увређена, и шачица часних новинара.