Читуља за Бруса Лија

23. 7. 2013. / 7.49 / Никола Тулимировић

Објављивање читуља културним иконама нашег времена постало део поп културе на подручју бивше СФРЈ. Неприлагођени јунаци са екрана и из новина за нас су постали нешто више од тога.

Читуља за Бруса Лија

Ако Брус Ли Београђанина Николу Драганића не испрати до „Змајевог гнезда“, могло би да се деси да од њега створи „Великог газду“ и смести га право у – кабинет председника општине Вождовац.

Откако је Никола, иначе председник општинског одбора партије НОПО (Ниједан од понуђених одговора), у „Новостима“ објавио читуљу поводом 40 година од смрти Малог Змаја, не само да је постао познат широм Балкана, већ је и његова политичка каријера кренула узлазним током.

Зову ме из Босне, Хрватске, Словеније и захваљују ми што сам се сетио легенде Бруса Лија – прича Никола.

– Моји Вождовчани траже спонзора за штампање летака са мојим и ликом Бруса Лија, који ће се лепити пред изборе на Вождовцу у децембру. Већ су скупили довољно потписа да се кандидујем за председника општине.

На страну питање да ли ће легенда кунг-фуа помоћи Николи на „змајевом путу“ локалне политике, али је очиглдно да је у земљама бивше Југославије постао обичај да „обични људи“ објављују читуље посвећене звездама из света филма, музике или политике. На последњим страницама овдашњих дневних новина читаоци су изражавали жалост због смрти Муамера Гадафија, Џејмса Гандолфинија, Ејми Вајнхаус, Мајкла Џексона... Можда се некоме и учини да поменути имају мало заједничког, али јунак оног помало заборављеног видео клипа у којем говори о свом поштовању према Мајклу Џексону, лако би им нашао заједничку црту – „живели су за фајт“. Бунтовници са екрана и са стубаца дневних новина, јунаци који увек терају по своме, за нас су изгледа постали нешто више од тога.

– Желео сам да се малим гестом захвалим Брусу што ми је помогао да изађем на прави пут, изаберем здрав живот, а на пороке попут цигарета, алкохола и дроге, останем имун – објашњава Никола.

– Веома ценим и поштујем његов рад, лик и дело. Ја сам уз његове филмове одрастао, захваљујући вредностима које је он промовисао, ја сам тренирао разне спортове. Не само карате и кунг-фу, већ и бокс и фудбал.

Извор: Новости