За споразум 173 посланика

26. 4. 2013. / 22.23 / Никола Тулимировић

Посланици републичке скупштине су усвојили извештај Владе Србије о политичким и техничким преговорима са Приштином, у оквиру ког се налази и споразум постигнут у Бриселу.

За споразум 173 посланика

Владин извештај подржало је 173 посланика владајуће коалиције и опозиционих странака: ДС, ЛДП, СВМ, ЛСВ, СПО-ДХСС. Против је било 24 посланика: самостални посланици Борислав Пелевић (ССЈ) и Никола Тулимировић (НОПО), посланици ДСС-а, као и неколико посланика са Космета: Горан Богдановић (ДС), Бојан Јаковљевић (СНС) и Драган Тодоровић (ПС). Један посланик је био уздржан, а пет посланика није гласало.

Премијер Србије, Ивица Дачић, уочи гласања поручио је да није концепција Владе да нападне Србе са Косова и Метохије да би оправдала прихватање споразума. Дачић је нагласио да је влада спремна да гради Србију као јаку и стабилну са онима који деле такву визију, јер је то у интересу српског народа без обзира где живи.

У владином извештају стоји да је влада све активности, укључујући ту и преговоре са Приштином, извршавала уз поштовање Устава и уз стално информисање и консултовање представника органа локалне самоуправе са Косова и Метохије.

У извештају на скоро 25 страна поред осталог пише и да су активности владе и преговори вођени сагласно скупштинској Резолуцији, као и да се извештај подноси у складу са усвојеном Резолуцијом.

Извештај подсећа да је одржано десет рунди разговора у оквиру политичог дијалога Београда и Приштине, како би се на том нивоу заокружило и потврдило оно што је претходно постигнуто на техничком нивоу. Говори се и о рунди када су договорени официри за везу и о позитивном реаговању Савета ЕУ на ту вест, као и да је влада одредила Дејана Павићевића за тај посао при Мисији ЕУ у Приштини.

Поред осталог, у извештају пише и да је влада констатовала да, у циљу заштите државних интереса, у даљим договорима са привременим институцијама самоуправе у Приштини полази од тога да свако решење, било општег или посебног питања, о привременом, прелазном или коначном статусу Косова, положају Срба или заштити српског верског и културног наслеђа, мора да буде у складу са Уставом Србије и Резолуцијом СБ УН1244.

Оцењено је да је трајно и одрживо решење за Косово и Метохију могуће достићи кроз искрени дијалог две стране и да зато, у доброј вери, треба наставити разговоре са представницима привремених институција у Приштини.

Влада је у извештају навела свих 15 тачака Брислеског споразума, који је постигнут прошлог петка.