Јасан став Немачке о Србији

22. 11. 2012. / 11.54 / Никола Тулимировић

Нужне претпоставке за приступање Србије ЕУ морају бити испуњене. На европском путу важно је нормализовати односе са суседним државама, посебно са Косовом - поручио је Гидо Вестервеле, министар спољних послова Немачке.

Јасан став Немачке о Србији

Министар иностраних послова, Иван Мркић, данас се у Берлину по први пут састаје са немачким колегом, Гидом Вестервелеом. Двојица министара сложили су се у оцени да су односи између Србије и Немачке врло блиски и интензивни, а да томе у прилог говоре културна и економска размена између двеју земаља, немачке инвестиције у Србији, али и велики број Срба који живе у Немачкој.

Тема разговора првог сусрета шефова дипломатија Немачке и Србије, били су односи двеју земаља, наставак процеса интеграција Србије у Европску унију и будућност преговора између Београда и Приштине.

- Ми смо данас разговарали о Србији на њеном путу ка ЕУ, о Србији која је повела политички дијалог са представницима Приштине. Имао сам прилику да изнесем шта се до сада догађало у том дијалогу, какве су наше намере и шта се од тога очекује - казао је Мркић.

Вестервеле: Важно нормализовати односе са суседима

Немац је подвукао да је питање наставка евроинтеграција Србије уско повезано са нормализацијом односа са суседним државама, посебно са Косовом. Он је рекао да очекује да услови високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, који се тичу спремности нове српске владе на пуну сарадњу у преговорима и на примену споразума потписаних између Београда и Приштине, у потпуности буду испуњени.

- Немачки став је јасан, а то је да нужне претпоставке за приступање Србије ЕУ морају бити испуњене. На европском путу важно је нормализовати односе са суседним државама, нарочито са Косовом. Конструктивни ангажман оба партнера у дијалогу је неопходан - подвукао је Вестервеле. Он такође сматра да је Србија у последњих пар година много тога урадила да се приближи Европској унији, а резултат тога је добијање статуса кандидата.

- Када сам пре две и по године био у првој званичној посети Београду и тада се причало о условима које Србија мора да испуни да би приступила ЕУ. То није било лако остварити, али Србија данас има статус кандидата за приступ Унији - закључио је Гвидо Вестервеле.

Утицај Хага на дијалог са Приштином

Српски министар је рекао да је Вестервелеа упознао са реакцијама у Србији на ослобађајућу пресуду Хашког трибунала у случају хрватских генерала Готовине и Маркача. Иако није желео да спекулише о пресуди Рамушу Харадинају, чије изрицање је заказано за 29. новембар, Мркић је изјавио да би евентуална ослобађајућа пресуда могла да утиче на даљи ток дијалога између Београда и Приштине.

- Битно је да сачекамо пресуду и онда да је коментаришемо. Уколико се буде десило да пресуда буде ослобађајућа, разумљиво је да ће наша реакција бити бурна - подвукао је Мркић.