Луначек: Нема ЕУ без признања Косова

10. 11. 2012. / 12.29 / Никола Тулимировић

Известилац Европског парламента за Косово, Улрике Луначек, изјавила је да Србија неће моћи да уђе у Европску унију, ако не буде признала независност Косова, пренела је данас „Слободна Европа“.

Луначек: Нема ЕУ без признања Косова

– То сам рекла више пута, јер Европска унија неће себи дозволити нови Кипар. Унија неће примити ниједну земљу без дефинисања граница – поручила је Луначек и додала да се Европа противи идеји о подели Косова.

Она је исказала уверење да ће српска страна у преговорима захтевати широку аутономију, а можда чак и посебан статус за север Косова и подвукла да не постоји могућност да се председник Владе Србије, Ивица Дачић, и косовски премијер, Хашим Тачи, договоре о подели Косова пошто је, тврди Луначек, свима који познају ситуацију у региону јасно да не може бити ни поделе, ни нових граница на Балкану.

Према њеном мишљењу, највећи проблем у преговорима биће примена споразума о интегрисаном управљању административним прелазима.

– Уверена сам, међутим, да се Београд неће играти са европском перспективом – закључила је ова представница Аустрије у Европском парламенту.

Извор: Слободна Европа