Тадић Демократску странку препушта Ђиласу

4. 11. 2012. / 16.42 / Никола Тулимировић

Иако је Тадић објавио да неће учествовати у изборној трци унутар странке, он ће остати њен члан и наставиће да учествује у њеном раду, казао је сада већ одлазећи председник ДС-а, подносећи извештај на седници Главног одбора.

Тадић Демократску странку препушта Ђиласу

Председник Демократске странке, Борис Тадић, саопштио је да се неће поново кандидовати за ту функцију. Тадић је најавио да ће највероватније бити почасни председник странке и рекао да је одлуку да се неће поново кандидовати саопштио Главном одбору ДС-а.

На седници Главног одбора Демократске странке усвојене су измене Статута, којима је предвиђено да Председништво странке добије шира овлашћења, а председник странке мања, као и да се изборна скупштина странке одржава на две године.

Седници је присуствовао и председавајући Генералној скупштини УН и члан ДС-а Вук Јеремић који је рекао да се неће кандидовати ни за једну страначку функцију и да ће по повратку из Њујорка бити народни посланик.

"Ово што је данас формализовано на Главном одбору Демократске странке не сматрам да је добар корак и због тога га нисам подржао током изјашњавања. Више од тога не бих да износим у јавност", рекао је Јеремић новинарима после седнице.

Борис Тадић је на почетку седнице рекао да сви треба да промисле какве ће бити последице продубљивања подела у ДС-у, не само по странку већ и по Србију.

"ДС је правила грешке у претходна три месеца. На овој седници главног одбора ДС треба да спречи сваку поделу и да искаже своје јединство. Јединство је императив. Јединство је питање од највећег значаја за Демократску странку", рекао је Тадић, дочекан аплаузом чланова одбора, преноси агенција Бета.

Тадић је рекао да у ДС-у постоји општа сагласност да су након четири године директног учешћа у власти странци потребне реформе како би што пре поново преузела власт и мењала српско друштво на боље и затражио од Главног одбора да усвоји предлог за промену статута странке.

"Ако хоћеш промене у друштву буди та промена, и зато предлажем Главном одбору да усвоји реформске искораке", рекао је лидер ДС-а.

Тадић је апеловао да различите политичке групације унутар ДС-а постигну консензус о програму и раду странке како би се избегла подела која би била катастрофална за српско друштво.

"Данас се налазимо у ситуацији коју карактерише борба идеја. Мој апел је да идемо према консензусу, да идемо према најмањем могућем садржаоцу наших заједничких политика", рекао је Тадић на седници Главног одбора којој је присуствовало 293 члана, међу којима су и заменик председника странке Драган Ђилас и потпредседници Душан Петровић, Бојан Пајтић и Драган Шутановац.

Тадић је раније рекао да је постигнута сагласност да ресорни одбори добију институционалну снагу и да буду место где ће најстручнији давати решења и предлагати кандидате за највише положаје.

Председник ДС-а је рекао да ће странка формирати и посебне тимове за сарадњу са синдикатима како би се путем социјалног дијалога решавали проблеми сиромашних. Предложио је оснивање и етичког одбора странке који би превентивно деловао у случају злоупотреба.

"Мој предлог је да након неколико месеци врло тешке политичке борбе идемо према консензусу и да дефинишемо наш програм и политичке циљеве. Да постигнемо политичко и акционо једниство и да избегнемо поделе које би имале катастрофалне последице по стабилност нашег друштва", поручио је Тадић на почетку седнице.

Тадић је рекао и да данашњи Главни одбор и предстојећа изборна скупштина, 25. новембра, треба да омогуће реформу странке како би ојачала рад странке.

Изборна скупштина ДС првобитно је била заказана за 10. новембар, али су се Тадић и његов заменик и противкандидат Драган Ђилас договорили о одлагању да би се у међувремену размотрили услови које је Тадић поставио да би одустао од кандидатуре за председника ДС.

Тадић од Ђиласа тражи да прихвати да реформише странку, онемогући реваншизам, прошири деловање Председништва и измени Статут ДС како би се омогућила већа демократизација и контрола и спречило аутократско вођење партије.

Тадић је такође затражио да потпредседници странке буду Горан Ћирић и Наташа Вучковић, као и да се повећа број потпредседника, са пет на седам. Кандидатуру за председника ДС-а поднео је до сада само Бранимир Кузмановић, председник београдске општине Врачар.

Правилником ДС-а прописано је да кандидатуре за избор свих органа и тела ДС-а, као и имена делегата из сваког одбора треба да се доставе Секретаријату странке најкасније 15 дана пре одржавања скупштине.

Кандидат за председника странке може бити сваки члан кога предложи најмање 15 општинских одбора, 30 чланова Главног одбора, посланички клуб или 100 делегата Скупштине.

Организациони одбор утврдио је 19. октобра квоте по којима ће бити одређен број делегата на скупштини странке - 15 одсто делегата даје Београд, 24 одсто Војводина, шест одсто Косово и 55 одсто централна Србија.

Одбор је одлучио да ће се на изборној скупштини гласати путем гласачких листића, а не електронски, због застоја у процесу гласања који се догодио на претходној скупштини ДС-а.

Извор: РТС