Хилари Клинтон: Независност Косова неспорна

31. 10. 2012. / 15.44 / Никола Тулимировић

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон рекла је данас у Приштини да је косовска независност неспорна и да ће нормализација односа са Србијом бити кључна за привредни и друштвени напредак Косова.

Хилари Клинтон: Независност Косова неспорна

„За то је потребна политичка воља, чак храброст, али ако напредују на овом путу Косово и Србија добиће помоћ у напорима за решавање других хитних питања попут јачања привреде и отварања могућности за свој народ“, рекла је Клинтонова која је у Приштину допутовала синоћ после посете Београду.

На конференцији за новинаре са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и косовским премијером Хашимом Тачијем, Клинтонова је подвукла да САД неће прихватити доводјење у питање независности Косова.

„Противимо се сваком разговору о промени граница или независном статусу Косова. Не може бити разговора о томе", рекла је она.

„За мене, моју породицу и за моје америчке суградјане, то је више од спољнополитичког питања. То је лично питање“, рекла је Хилари Клинтон.

Према њеним речима, руководству Косова пренете су исте поруке као и саговорницима у Србији да се споразуми који су постигнути у дијалогу у Бриселу морају спровести.

Хилари Клинтон је додала да су САД увек и на сваком кораку биле са народом Косова и да ће остати партнери на даљем путу косовског развоја.

„Ја сам данас овде са високом представницом ЕУ јер САД у потпуности подржавају стремљење народа Косова да буду део ЕУ и евроатлантских интеграција“, казала је она.

Шефица америчке дипломатије је затражила да се настави политички дијалог у процесу нормализације односа Косова и Србије и истакла да је премијер Тачи преузео политицки ризик сусретом који је у Бриселу имао са премијером Србије Ивицом Дачићем.

„Будућност Косова је у Европи. Ми ћемо на том путу бити са вама, ми ћемо бити са вама и док са Србијом разговарате о нормализацији односа“, казала је Клинтонова.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон је казала да пут ка Унији није лак, али да ће на крају тог пута Косово бити земља где ће се поштовати ред и закон и која ће обезбедити економски просперитет.

Она је, говорећи о дијалогу о нормализацији односа Косова и Србије, рекла да осећа да за народ Косова због дешавања у прошлости, то није лако, али да је циљ дијалога да нормализује живот и да Срби који живе на Косову буду део друштва.

„Врло брзо ће бити нових састанака, циљ је да се ствари побољшају, процес треба да иде напред. Треба да знате да се на томе неће ангажовати само ЕУ већ ћемо у том процесу тесно сарадјивати са САД“, казала је Кетрин Ештон.

Хашим Тачи је казао да ће Косово и његови градјани доживотно бити захвални САД и земљама Западне Европе за све што су уцинили за Косово, али је додао да упркос великом напретку Косово још није Косово „наших снова“.

„Ми радимо за европско и евроатлантско Косово. Свесни смо да треба још много да урадимо за ред и закон, против корупције, треба да радимо за благостање градјана и за масовније учешће представника мањина у друштвеном и политичком животу на Косову“, казао је Тачи.

Говорећи о северу, где су Срби већина становника, косовски премијер је навео да је, иако је доста урадјено за тај део, потребно још висе радити.

„Ми ћемо радити на атрактивним пројектима на северу. Присуство структура Србије нам чини велике тешкоће“, казао је он.

„Институције Косова ће испунити све критеријуме да се интегришу у ЕУ и НАТО. Интеграција у ЕУ нема алтернативе“, рекао је Тачи.

Према његовим речима, точак историје се неће враћати натраг.

„Држава Косово се консолидује, независност, суверенитет, унутрашњеуредјење се не може довести у питање. Дијалог је од суштинског значаја за нормализацију односа две државе“, казао је Тачи.