Бајатовић: Јужни ток се гради од децембра

30. 10. 2012. / 20.13 / Никола Тулимировић

Србија ће бити прва земља у којој ће почети градња међународног гасовода Јужни ток. Радови почињу у децембру ове године, а први гас из њега можемо очекивати у децембру 2015, најавио је јуче директор „Србијагаса“, Душан Бајатовић.

Бајатовић: Јужни ток се гради од децембра

Душан Бајатовић је казао да ће на градњи гасовода бити запослено око 2.000 људи, а када буде готов, буџету Србије би требало да доноси око 200 милиона евра годишње. Дужина Јужног тока кроз Србију износиће 470 километара, а имаће краке ка Хрватској и БиХ.

- Изградња Јужног тока почеће највероватније радовима на једној од планиране две компресорске станице код села Бачко Добро Поље - рекао је Бајатовић, и додао да ће друга подстаница бити код Беле Паланке.Вредност целе инвестиције износи 1,7 милијарди евра, али директор „Србијагаса" није могао да прецизира колико ће инвестирати „Србијагас", који у заједничком предузећу „Јужни ток Србија" има 49 одсто, а „Гаспром" 51 одсто власништва. Раније је помињано да ће такав однос бити и у инвестирању, али би у наш део требало да уђе разна имовина државе и „Србијагаса", што ће се урачунати у инвестицију.

Капацитет гасовода кроз Србију биће 40 милијарди кубика годишње. Улазна цев ће кренути од Вршке чуке, а завршиће се на граници с Мађарском, код Суботице.

Бајатовић се осврнуо и на наводе неких медија да ће Хилари Клинтон тражити од Србије да обезбеди алтернативу руском гасу.

- Ако је гасовод Северни ток добар за развијене земље Западне Европе и оне немају алтернативу руском гасу, не видим у чему је проблем са Србијом - запитао је Бајатовић.

Председник Скупштине акционара компаније „Јужни ток" Леонид Чугунов изјавио је да ће до 15. новембра бити завршене коначне инвестиционе одлуке и у осталим земљама кроз које ће гасовод проћи, и додао да ће грађевинске радове у Србији изводити домаће фирме.