НОПО једини вратио држави паре

13. 6. 2012. / 11.57 / Никола Тулимировић

Не желимо систем који поштенима поручује да су глупи. Желимо систем у коме је глупо кршити законе – поручују у НОПО-у.

НОПО једини вратио држави паре

Ниједан од понуђених одговора (НОПО) је прва и једина парламентарна политичка странка у Србији, која је, од новца добијеног за трошкове изборне кампање, у државни буџет вратила више од 1.000.000 динара.

– Када надлежна агенција буде објавила поднете трошкове, видеће се да је пореске обвезнике наша републичка кампања практично коштала 990 хиљада динара (одбијањем и судских такси), док су остали учесници потрошили сав државни новац, а то је укупно више од 1,6 милијарди за парламентарне и председничке изборе – наводи се у саопштењу НОПО-а.

У НОПО-у кажу да нису, како се у медијима неретко говори, добили 12 милиона динара за кампању.

– Уплаћен нам је други део, оних обавезних 2,78 милиона, по законском основу стеченог мандата у Народној скупштини. Од тога је више од милион држави враћено непосредно, а око 600 хиљада је отишло на судске таксе – објашњавају из НОПО-а.

– Иако обично радо примају уплате, за државне службе је ово нормално, законито поступање једне политичке странке било неочекивано, па нама није било лако да откријемо број рачуна на који се враћају неутрошена средстава из јавних извора. Та чињеница много говори. Зато ће Никола Тулимировић, опозициони посланик са наше листе, предложити законске мере за строжу, ефикасну контролу финансирања политичких активности – стоји у саопштењу послатом српским медијима.

– Не желимо систем који поштенима поручује да су глупи. Желимо систем у коме је глупо кршити законе – поручују у НОПО-у.

Извор: Телеграф