Чудо: НОПО вратио милион динара у буџет

12. 6. 2012. / 21.42 / Никола Тулимировић

Од новца добијеног за трошкове изборне кампање, странка Ниједан од понуђених одговора је у државни буџет вратила више од милион динара. Кампања их је коштала око 990.000 динара.

Чудо: НОПО вратио милион динара у буџет

Странка Ниједан од понуђених одговора је саопштила да је од новца добијеног за трошкове изборне кампање у државни буџет вратила више од милион динара.

Посланик те странке Никола Тулимировић рекао је агенцији Бета да је његова партија, на основу освојеног једног мандата у новом скупштинском сазиву, после избора одржаних 6. маја, из буџета добила 2,78 милиона динара.

„Тај новац такође добијен за трошкове изборне кампање. Оно што нисмо утрошли у кампањи, вратили смо у буџет“, рекао је Тулимировић.

Према његовим речима, кампања их је коштала око 990.000 динара, а повраћај новца није текао глатко јер је ово први и једини случај да једна странка врати новац држави, у историји српског вишестраначја.

„Нама није било лако да откријемо број рачуна на који се враћају неутрошена средства из јавних извора“, саопштили су из Ниједног од понуђених одговора.

Изборне листе које су учествовале на изборима 6. маја имале су рок до јуче да Агенцији за борбу против корупције поднесу извештаје о трошковима кампање у електронском облику.

Политичке странке, коалиције и групе грађана које су учествовале на парламентарним изборима, имале су обавезу да отворе посебне рачуне у банкама за финансирање трошкова кампање. На парламентраним изборима учествовало је 18 изборних листа.

Оне које су се пријавиле да ће користити средства из држваног буџета за покривање трошкова кампање добиле су подједнак део од 20 одсто укупних средстава издвојених за финансирање кампање из буџета, што је било нешто мање од 10 милиона динара. НОПО ова средства није користио.

Преосталих 80 одсто средстава, око 712 милиона динара, поделиле су изборне листе које су освојиле места у новом сазиву парламента, сразмерно броју освојених мандата, без обзира да ли су захтевали да користе средства из јавних извора за покриће трошкова изборне кампање.

Извор: више медија