Објављени коначни резултати избора

11. 5. 2012. / 8.36 / Никола Тулимировић

Према коначним резултатиама парламентарних избора, које је синоћ саопштила Републичка изборна комисија (РИК), изборна листа Покренимо Србију је освојила 73, а листа Избор за бољи живот има 67 посланичких мандата.

Објављени коначни резултати избора

Трећепласирана коалиција је коалиција предвођена Социјалистичком партијом Србије, у којој су ПУПС и Јединствена Србија, са укупно освојених 44 мандата у новом сазиву Народне скупштине Републике Србије.

Следи листа Демократске странке Србије, која је освојила 21 мандат, затим коалиција Преокрет, предвођена Либерално демократском партијом, са 19 посланичких места, док је Динкићев УРС освојио 16 мандата.

Савез војвођанских Мадјара је освојио 5 мандата, Странка демократске акције Санџака, Сулејмана Угљанина, 2 посланичка места, а изборна листа Све заједно, као и Ниједан од понуђених одговора, по 1 мандат.

Према коначним резултатима, ипак је и Коалиција Албанаца Прешевске долине стекла 1 мандат.

Испод цензуса су остали Српска радикална странка, Двери, Реформистичка странка, Милана Вишњића, затим Покрет радника и сељака, као и Социјалдемократски савез, Црногорска партија и Комунистичка партија.

Против извештаја коначних резултата парламентарних избора је гласало 12 чланова РИК-а, а за извештај је гласало 20 чланова.

Извор: Б92