Имамо 77 политичких странака

26. 4. 2011. / 13.08 / Никола Тулимировић

У Републици Србији је тренутно регистровано 77 политичких странака. Последња је регистрована почетком априла, стоји у Регистру политичких странака.


Реч је о Бошњачкој демократској заједници, која је основана 25. децембра прошле године, а у Регистар политичких странака уписана 8. априла.

У току 2010. године Србија је добила три нове странке - Ниједан од понуђених одговора, ПУЛС Србије и Странку војвођанских Словака, док је у јануару ове године статус регистроване добила и Комунистичка партија.

За упис у Регистар политичких странака неопходно је 10.000 оснивача, осим уколико су у питању странке националних мањина, за које је по закону довољно да их оснује 1.000 грађана.

Партија се оснива на оснивачкој скупштини, доношењем оснивачког акта, програма, статута и избором лица овлашћеног за заступање политичке странке.

Пријаву за упис у Регистар политичких странака подноси правни заступник, овлашћено лице, и то у року од 30 дана од дана оснивања, после чега је Министарство за државну управу и локалну самоуправу дужно да донесе решење о упису у регистар, опет у року од 30 дана.

Пре пререгистрације странака по новом Закону о политичким странка, на политичкој сцени је било више од 500 политичких организација.