НОПО је поново основан!

4. 11. 2010. / 21.06 / Никола Тулимировић

Пријемом решења о упису у Регистар политичких странака, јуче је и званично потврђено обнаваљање Ниједног од понуђених одговора. Потписивањем изјаве о оснивању, сви оснивачи су допринели обликовању боље будућности за Србију.


Помисао да оснујемо Ниједан од понуђених одговора је исказана почетком маја 2008. године, пред изборе за народне посланике. Покретачка снага потребна да би се један круг пријатеља и познаника посветио политичком деловању је корен имала у трајном незадовољству политичким чиниоцима. Били смо свесни да се ниједна доказано лоша странка, а такве су све у Скупштини, неће сама од себе поправити, као и да грешке неће исправљати исти они људи који су их свесно чинили, без савести, на нашу штету. Зато смо, тек за почетак, одлучили да никада више не гласамо за „мање зло“.

Пре опсежног разматрања околности, одлучили смо да Ниједан од понуђених одговора оснујемо после гранања мреже људи у бар двадесет општина, и то да бисмо, одмах по оснивању, могли приметно да утичемо на јавност. Убрзо је ова одлука промењена. Оснивању смо приступили много брже, јер нисмо знали шта је се могло очекивати од Закона о политичким странкама, најављеног у оно време. Претпоставили смо да ће услови за опстанак бити лакше оствариви од услова за оснивање нове политичке странке. Зато је прва оснивачка скупштина наше странке одржана 15. октобра 2008. године.

С обзиром да је пробој кроз новинске куће једна од највећих препрека са којима се суочавамо, трудили смо се да ширимо добре вести онако како смо могли – помоћу Интернета. До пролећа 2009. године смо на друштвеној мрежи Фејсбук имали већу подршку од свих других странака заједно.

12. маја 2009. године је Народна скупштина Републике Србије донела на свету најсуровије прописе за оснивање политичких странака. Схвативши да ће само за таксе морати да се издвоји више од 2 милиона динара, одлучили смо да претресемо закон и видимо да ли постоји начин да на упис у регистар потрошимо мање новца. Нашли смо начин. Све што закон тражи да би једна странка била заведена као мањинска јесте да се у неколико званичних списа саопшти усмереност на одређену националну мањину. Не тражи се ни да један члан буде припадник те мањине.

Непуних месец дана по усвајању Закона о политичким странкама у Народној скупштини, Уставном суду смо поднели иницијативу за оцену уставности овог закона. У иницијативи се, између осталог, истиче да закон онемогућава политичко удруживање и уводи дискриминацију по имовном стању.

Када су расписани избори за Скупштину општине Вождовац, одлучили смо да учествујемо на овим изборима да бисмо проценили колико посланичких места можемо да очекујемо искључиво снагом назива странке. НОПО је сада у регистар уписан као мањинска странка, па за нас важи природни праг и ми, за сваких 0,4% гласова на изборима за народне посланике, добијамо једно посланичко место.

На изборима за Скупштину општине Вождовац, одржаним 6. децембра 2009. године, скоро без икаквог обраћања јавности, наступили смо са листом од 39 кандидата и освојили 0,83% гласова изашлих бирача.

После избора у општини Вождовац, странчко деловање је сведено на припреме за ново оснивање, јер смо знали шта ће се убрзо догодити. Применом Закона о политичким странкама, 23. априла 2010. године, наша странка је обрисана из Регистра политичких организација. Убрзо потом смо најавили да ћемо обновити НОПО, 2. јула 2010. године смо одржали другу оснивачку скупштину, а решење о упису Ниједног од понуђених одговора у Регистар политичких странака смо добили јуче, 3. новембра.

У 2011. годину улазимо као у изборну годину. Не сумњамо да у Србији већина бирача жели да казни до сада нуђене одговоре. Не сумњамо ни да већина сматра да су нам потребни нови људи на челу државе. Сигурни смо да ће само мали број људи имати замерке на нашу идеологију – трећи пут. Зато су сада наши главни задаци наставак рада на развоју страначке мреже, обавештавање свих бирача да НОПО постоји и представљање Нацрта за развој Србије.