Одговор спасили Власи

3. 11. 2010. / 20.56 / Стефан Мрђа

Строги прописи нису зауставили пререгистрацију и оснивање нових странака. Од среде је поново на сцени партија под називом Ниједан од понуђених одговора.


Пререгистрација странака је десетковала политичку сцену Србије, али подизање лествице на 10.000 потписа потребних за упис у Регистар није спречило њихово поновно умножавање. Тако су од почетка године основане три нове странке, чиме се њихов укупан број попео на 74. Најпре су у марту основане Нова словачка странка и Пулс Србије, а од среде је у регистру поново и партија необичног назива – Ниједан од понуђених одговора (НОПО).

Наиме, НОПО је пронашао „рупу у закону“ – регистрован је као мањинска странка, за шта је потребно само 1.000 потписа, а са намером да делују „глобално“, јер прописи то нигде не забрањују.

– Ми смо се у Регистар уписали као странка влашке националне мањине, јер смо само тако могли да задовољимо сурове одредбе Закона о политичким странкама, рачунајући ту и таксе од чак 2,6 милиона динара за „обичну странку“ – каже нам председник НОПО, Никола Тулимировић.

Он објашњава да их је окупила идеја да грађани узму ствари у своје руке, јер политика коју нуде велике странке, без обзира да ли су на власти или су у опозицији, не даје резултате.

Иначе, пререгистрацију странака, од више од 600 постојећих, преживела је 71 партија, од чега је чак 41 са предзнаком националних мањина.

Извор: Вечерње новости