НОПО против погрешних одговора

14. 11. 2008. / 21.09 / Стефан Мрђа

Најмлађа политичка партија у Србији, Ниједан од понуђених одговора, чији је оснивач и лидер широј јавности непознати Никола Тулимировић, бар по свом ретком имену има неке изгледе да остане записана у историји нашег вишестраначја.


Оснивач странке необичног назива открива да је такав назив одабрао „сасвим спонтано“, пре одлуке о оснивању, када је, пред изборе у мају 2008, разговарао са пријатељима о политици, па схватио да се уствари никоме не допада ништа од оног што се нуди на политичкој сцени.

– Људи гласају да би испунили норму. Закључили смо да око три четвртине људи гласа за демократе да не би победили радикали, и за радикале да би изгубиле демократе. Ретко ко гласа за понуђене политичке програме, на основу стеченог поверења. Гласа се навијачки, због анимозитета, чешће, или по осећају припадности, што је ређе. Отуда назив наше странке, као замена за рекламу коју нећемо моћи да платимо - објашњава Тулимировић.

За почетак, каже Тулимировић, НОПО се залаже за заштиту животне средине и инсистира на употреби модерних технологија у те сврхе. 471. политичка партија у Србији бориће се и за очување и развој српског језика, за који сматра да је „озбиљно угрожен“, до мере да људи нису у стању да пренесу ни просту мисао.

НОПО ће настојати да промени политички систем и да успостави ефикасан правни поредак, али не „радикално без решења“, него стрпљиво, пишући добре законе, који могу да се примењују. Као метод борбе, НОПО ће користити позитиван приступ и нудити „боља решења од постојећих“, па ће се тако потрудити да, на пример, приближе идеју соларних плоча људима којим нису блиски алтернативни извори енергије.

А закон о политичким странкама, који се најављује, Тулимировић – зато што фаворизује постојеће, велике странке – види као „први велики корак на путу ка укидању демократије у Србији“.

Тулимировић верује да НОПО има будућност у Србији, јер ће на следећим изборима неодлучни бирачи погледати „шта је све у понуди“, доћи до краја листића и заокружити Ниједан од понуђених одговора.

– Ретки су они који на бирачко место долазе без опредељења, без знања за коју ће странку гласати, али их је довољно да бисмо послали поруку и почели да се окупљамо. Чланови НОПО-а су на претходним изборима гласали за све познате листе, осим Дачићеве, али више неће гласати за мање зло – закључио је лидер НОПО-а.

Извор: Глас јавности, Вечерње новости, агенције